Sisteme Supraveghere Video

Cum vă ajută un sistem de supraveghere video?

Supravegherea video te ajută să urmareşti în permanenţă, 24 ore din 24, bunurile, marfa, dar şi activitatea care are loc în compania ta. Imaginile oferite de sistemul de supraveghere video, ajută la identificarea răufăcătorilor şi constituie proba în instanţă.

Ce facilităţi îţi oferă un sistem de supraveghere video?

  • vizualizarea în timp real al imaginilor oferite de camere
  • înregistrarea imaginilor oferite de camere: 24h din 24h, detecţie miscare, interval timp
  • căutare după dată şi oră a anumitor înregistrări
  • vizualizarea cu încetinitorul sau cu viteza mărită a înregistrărilor
  • salvarea pe CD/DVD sau stick USB a anumitor înregistrări
  • vizualizarea pe calculator sau pe telefon mobil conectate la internet, a imaginilor în timp real şi a înregistrărilor

Sistemele de supraveghere video sunt utilizate la urmărirea şi înregistrarea imaginilor dintr-un spaţiu care trebuie supravegheat şi se adresează, în principal, acelor spaţii în care se desfăşoară diferite activităţi de producţie, spaţiilor comerciale, depozitelor de materiale şi birourilor. Un mare avantaj al sistemelor video este că spre deosebire de alte sisteme, oferă identificarea persoanelor şi acţiunilor suspecte şi dovada inregistrată a producerii evenimentului prejudicios.

Pentru o mai bună eficienţă aceste sisteme pot fi interconectate cu sisteme antiefracţie şi sisteme de control acces. Un astfel de sistem se compune dintr-o serie de echipamente precum: camere video, unul sau mai multe monitoare ce permit vizualizarea imaginilor, un video recorder pentru înregistrarea imaginilor preluate de camere, un dispozitiv de prelucrare a imaginii, surse de alimentare pentru camere.

Camere video box
Captează imaginea prin transformarea luminii ce cade pe senzorul de imagine – CCD in semnal electric; camerele monocrome au avantajul unor sensibilităţi si rezoluţii mai bune decât cele color la un preţ mai mic, iar camerele color aduc un plus semnificativ de informaţie în studierea imaginilor preluate.

Camere video tip dome se folosesc mai ales în interiorul spaţiilor publice şi asigură o supraveghere mai discretă a spaţiului.

Camere discrete sunt ascunse în diverse locuri şi sunt destinate supravegherii unei zone fără ca acest lucru să fie cunoscut.

Camere IP
 furnizează ca ieşire de semnal un port standard Ethernet, ceea ce permite conectarea într-o reţea fără nici un alt echipament suplimentar. Are incorporat un codor MPEG-4 care comprimă imaginea în format digital fără compromiterea calităţii acesteia.

Obiective sau lentile sunt sisteme optice convergente pentru lumina care se îndreaptă spre senzorul camerei. Există obiective fixe, obiective varifocale (permit ajustarea manuală a distanţei focale şi implicit a unghiului de vedere), cu iris manual (se ajustează manual deschiderea irisului), autoiris (dimensiunea irisului se modifică în funcţie de lumina incidentă pe CCD), cu zoom motorizat (distanţa focală se modifică manual de la distanţă sau în functie de alţi parametrii).

Speed-dome este un echipament scump cu performanţe tehnice deosebite. Este format dintr-o cameră de înaltă rezoluţie, un obiectiv cu zoom motorizat, un mecanism pan & tilt care permite mişcarea camerei pe orizontală 360° şi pe verticală 90°, toate dipuse într-o carcasă metalică sau din plastic prevazută cu un semiglob fumuriu sau transparent. Modificarea poziţiei camerei pe orizontală şi verticală şi modificarea zoom-ului se efectuează fie manual de către operator cu ajutorul unei console cu joystick sau de la tastatura unui PC, fie automat în cazul în care speed-dome-ul efectuează un program cu poziţii presetate.

Inregistratoare video digitale (DVR) – diferenţa majoră faţă de videorecorderele cu casetă este că imaginile sunt transformate digital, compresate şi stocate pe unul sau mai multe hard disk-uri. De aici, imaginile pot fi preluate pe diverse căi: memory stick, CD, DVD, prin reţea locală, prin Internet etc. Deoarece imaginile video sunt transformate în format digital, DVR-urile sunt concepute cu funcţii şi facilităţi suplimentare pentru instalator şi utilizator.